Посещението на Папа Йоан Павел Втори в България
Отгласът
София, 27 май (БТА)

Wizyta Jana Pawła II w Bułgarii
Odglos
Sofia, 27 maja (BTA)      Завършилото в неделя посещение на папа Йоан Павел Втори в България е водеща тема за днешните вестници. "Папата благослови преговорите ни с ЕС", "Йоан Павел Втори - наш брат", "Мир и напредък ни пожела папата", "България - последната визита на папата зад граница?", "Папата почете България", "Папа Йоан Павел Втори: католици и православни да се обединят", са заглавия от първите страници на "Сега", "Труд", "Демокрация", "Новинар", "Земя" и "Дума". Вестниците поместват репортажи за последния ден от визитата на папата, коментари на посланията на Йоан Павел Втори, отзиви в чужбина за официалното посещение и Апостолическото пътуване на папата в България.

      Папа Йоан Павел Втори се чувства приятел и брат на българите, пише "Труд". Вестникът съобщава в друг материал пак на първа страница, че българските генерали, които ръководиха охраната на папата у нас, са получили в знак на благодарност медали с неговия лик.

      "Папата без тиара на месата", е заглавието на материал във вътрешните страници на вестника. Всекидневникът пише още, че Йоан Павел Втори е издържал с воля литургията в Пловдив. Бяхме посетени не от едно грохнало физическо тяло, а от един строен и светъл дух, е мнението на Любомир Левчев, изразено в "Труд".

      От България главата на Римокатолическата църква отправи няколко силни послания - към народа и държавниците ни, към православното духовенство, към Европа и целия свят - при това на езика, сътворен от учениците на Кирил и Методий, пише в авторски материал на "Труд".

      "Труд" помества и обширно интервю с Дими Паница, подозиран за "българската следа" в атентата срещу папата. Безкрайно съм щастлив, че с визитата на Светия отец петното върху България се изчисти, искрено се надявам то да се изчисти и от името ми, казва той.

      "24 часа" помества материал със заглавие "Какво всъщност ни каза Светият отец?". Според автора папата е дал тест на политиците, те мъчно ще го разберат.

      Светият отец благослови пътя ни към присъединяването в ЕС е акцентът на "Сега". Така след изявлението, че т.нар. "българска връзка" в атентата срещу него е инсинуация, папата изпрати още едно важно за България послание към света, пише вестникът. "Сега" отделя на посещението на папата четири страници. Папата чака обединението на християните по света, отбелязва още вестникът.

      Светият отец стопи хилядолетните ледове между православието и католицизма, пише в коментар на първа страница на "Демокрация" със заглавие "Помирението". Общата молитва на православни и католически духовници от площада на космополитния Пловдив, стана послание за помирение между два свята, разделени доскоро, смята авторката.

      Хубаво е, че папата макар и малко късно, сложи край на спекулацията за "българската следа" в атентата срещу него, пише в коментар на първа страница на "Земя". Само това да беше резултатът от неговото посещение у нас, можем да наречем височайшата му визита забележителна, смята авторът. Визита, която ще остане и като знак на човешката толерантност и доверието между народите - един достоен знак за новия 21 век, добавя той.

      "Папата пя на български", отбелязва в заглавие "Стандарт".

      Йоан Павел Втори предизвика шок в Италия с изявлението си, че не вярва в българската следа и забърка нов скандал, в който е намесена България, висшия клир на Ватикана и правосъдието на Апенините, пише в авторски материал в "Монитор".ПАПА - МЛАДЕЖИ - СРЕЩА
Папа Йоан Павел Втори запя на среща с млади католици
Пловдив, 26 май (БТА)      Папа Йоан Павел Втори запя заедно с млади католици в края на срещата си с тях днес в Пловдив. Срещата бе последна в четиридневната официална програма на посещението на Светия отец у нас.

      "Страна на розите" нарече България папа Йоан Павел Втори по време на срещата си с млади католици. Той ги призова да дадат своя принос, за да може България всеки ден да се превръща все повече в земя на гостоприемството и на мира.

      Вие сте солта на земята и светлината на света, се обърна Светият отец чрез българските младежи към младите хора от цял свят, които се подготвят да отпразнуват след два месеца своя световен ден в Торонто. Да бъдеш сол на земята означава да си деец на мира и свидетел на любовта, светлината сгрява и разсейва страха, каза той. Младежите бяха ентусиазирани, прекъсваха често с възгласи и аплодисменти официалното приветствие на Светия отец.

      Срещата с младежите излезе извън протокола, след като те започнаха да скандират, припявайки и ръкопляскайки "Свети отче, обичаме те".

      След официалното си слово папа Йоан Павел Втори пожела да каже още няколко думи извън текста, който беше подготвил за младежите, и се обърна към тях на родния си полски език. Църквата ви гледа с голямо внимание, защото вижда във вас своето бъдеще и ви възлага големи надежди, каза папа Йоан Павел Втори. Защо срещата с младите българи бе последна, попита той и отговори, че това е така, защото младите най-далече гледат в бъдещето. Не знам дали ще мога да видя някога отново България, добре, че мога да се срещна с младите българи в края на своето пребиваване, каза папа Йоан Павел Втори. "На вас принадлежи утрешният ден. Пожелавам на вашия народ утрешният ден да бъде най-добрият. Прегръщам ви всички и ви благославям", каза той. По думите на Йоан Павел Втори срещата с българските деца се е превърнала в своеобразно възвестяване на пролетта, която си прокарва път към бъдещето. Младостта е не само преход от детинството към зрелостта, но и време за търсене на отговори на основните въпроси и откриване не само на смисъла на човешкото съществуване, но и на конкретния проект за неговото осъществяване, каза той на младите хора.

      Светият отец ги призова да се разбират с другите младежи - православни, евреи и мюсюлмани, с които всеки ден се срещат в училище, на работа и в местата за развлечение. Той каза, че от тях зависи изграждането на общество, в което всяка личност ще може да намери своето място и да види признато и прието своето достойнство и свобода.

      С песента "Спасител" ("Емануел") в съпровод на китара започна и завърши едночасовата среща на папа Йоан Павел Втори с младежи католици. Музиката на песента е написана специално за милениума, а всеки народ е съставил текста на своя език, разказа едно от момичетата. През миналата година то е посетило папата в Рим заедно с други български младежи и там му е пяло тази песен.

      Импровизиран оркестър се беше настанил на балкона над входа до органа. Младежите пяха "Благодарим, Алилуя" и "Черната Мадона" и видимо развълнуван, папата също запя.

      БТА


| top | home |

Created: 12.06.2002
 WEB Design © DarlSoft Workshop